Geleneksel ve tamamlayıcı tıp (GETAT) farklı kültürlerin inanış ve teorilerine dayanarak fiziksel ve ruhsal hastalıklardan korunma, hastalıkları teşhis etme ve tedavi etme gibi sağlığın idamesi için kullanılan bilgi, beceri ve uygulamaların tamamıdır.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri Nelerdir?
Geleneksel tıp yöntemlerinin uygulaması Resmî Gazete’de yayınlanan karar ile hekimler ve kendi branşlarında uygulamaları amacıyla diş doktorlarına verilmiştir. Alternatif tıp yöntemlerini uygulayacak olan hekimlerin kendi alanlarında kurs almaları ve sertifikaya sahip olmaları zorunludur.
Yönetmelik kapsamında belirlenen tedavi uygulamaları şu şekildedir:
- Bitkisel tedavi (Fitoterapi)
- Sülük uygulaması
- Homeopati
- Kayropraktik
- Larva Uygulaması
- Hipnoz
- Apiterapi
- Mezoterapi
- Hacamat
- Müzik Terapi
- Ozon Terapi
- Refleksoloji
- Akupunktur
- Proloterapi
- Osteopati
Yukarıda sayılan tedaviler haricinde uygulanan birçok geleneksel tıp uygulamaları bulunmaktadır. Genellikle şu durumlardan şikayetçi olan bireyler tamamlayıcı tıp tedavilerine başvurulmaktadır:
- Nefes darlığı
- Yara tedavisi
- Eklem ağrıları
- Omuz ve dirsek ağrıları
- Menisküs yırtılmaları
- Kas ve kemik ağrıları
- Boyun ve bel fıtığı
- Cilt bakım uygulamaları
- Yorgunluk hissi
Aşağıda geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerinden bazıları detaylı olarak açıklanmıştır:
1 – Fitoterapi
Fitoterapi; bitkilerin çeşitli hastalıkların önlenmesi ve tedavisinde uygulanması yöntemidir. Tedavi için kullanılan tıbbi bitkilerin dozunun doğru ayarlanması hastalığın tedavisinde en önemli unsurlardan biridir. Bu uygulamalara genellikle;
- Mide ve bağırsak hastalıkları
- Böbrek hastalıkları
- İdrar yolu rahatsızlıkları
- Otizm
- Kronikleşen enfeksiyon
- Otoimmün hastalıkları
- Kronik yorgunluk
- Parkinson hastalığı
- Kilo durumunun kontrolünde başvurulmaktadır.
2 – Ozon Terapi
Ozon tedavisinde kullanılan gazdır. Ozon gazı iyileştirici özelliği ile bilinse de antimikrobiyal ve antienflamatuvar etkilere sahiptir. Ozon ve oksijenin karıştırılması ile sistemik ya da lokal olarak uygulanmaktadır. Tedavinin uygulama metodundan biri majör otohemoterapidir. Yöntemi ise; hastadan alınan kana gerekli miktarda ozon gazı verilerek hastaya tekrar enjekte edilmesidir. Genellikle;
- Bağışıklık güçlenmesinde
- Nefes alma şikayetlerinde
- Vücuttaki enfeksiyonun tedavisinde uygulanmaktadır.
3 – Akupunktur
Yaklaşık olarak 3000 yıldır uygulanan bu tedavinin prosedürü vücudun belli noktalarının çeşitli uyarıcılar (elektrik, iğne, ısıtma, lazer ışını) ile uyarılarak enerji akışının sağlanmasıdır. Yan etkisinin olmaması ile bilinmektedir. Kadim bir tedavi yöntemi olan akupunktur, şu tıbbi durumlarda uygulanmaktadır:
- Depresyon
- Nörolojik rahatsızlıklar, anksiyete
- Astım hastalıkları
- Migren
- İskelet sistemi ağrıları
- Kas ağrıları
- Mide-bağırsak sistem hastalıkları
- Dizde kireçlenme
- Romatoid artrit
- Fıtık ve kas tedavisi
- Diş ağrıları
- Genel iyi olma hali
3 – Mezoterapi
Çeşitli ilaç ve sıvıların enjeksiyon yardımı ile vücudun dış yüzeysel tabakasına uygulanması mezoterapi olarak adlandırılmaktadır. Genellikle estetik uygulamalarda tercih edilen bu yönteme;
4 – Hacamat Tedavisi
Hacamat tedavisinin yaklaşık 5000 yıldır uygulanmakta olduğu bilinmektedir. Kültürümüzde halkın en sık başvurduğu geleneksel tedavi yöntemlerinden biridir. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Vücudun belli bölgelerinden vakumlama yöntemiyle kan alınması prosedürüdür. Kan alınacak bölgeye neşter ile çizikler atılarak cam kupa ya da bardaklarla kan çekilmektedir.
Ayrıca hacamatın hangi bölgelere uygulandığı hakkında detaylı bilgi almak için “Hacamat Bölgeleri (Noktaları) Nelerdir?” yazımıza da göz atabilirsiniz.
5 – Osteopati
El ile tedavinin uygulanması ile birçok hastalığın tedavisinde tercih edilmektedir. Yalnızca hastalığın tedavi edilmesi ile ilgilenmez, kişinin yaşadığı rahatsızlığın kaynağına ulaşarak tekrarlamamasını amaçlamaktadır.
- Kas ve eklem ağrıları
- Duruş bozuklukları
- Stres tedavisinde kullanılmaktadır.
6 – Biyoenerji
İnsan vücudunda doğal olarak bulunan enerji biyoenerjidir. Fiziken, ruhen ve zihnen üç enerji alanına sahibizdir. Bu enerjilerin toplamı ise içselleştirdiğimiz biyoenerjidir. İnsan bedenindeki enerji termal kamera gibi yöntemlerle gözlemlenebilmektedir. Bu tedavi ile kişinin sahip olduğu mevcut rahatsızlıklar giderilmektedir.
7 – Damariçi Beslenme (Multivitamin)
İnsan vücudunun günlük olarak alması gereken vitaminler bulunmaktadır. Bu vitaminlerin yeterli düzeyde alınmaması durumunda vücutta çeşitli sıkıntılar oluşmaktadır. Bunlar; yorgunluk hissi, tükenmişlik, cildin kolay morarması, baş ağrısı gibi durumlardır. Prosedür; doğrudan damar içine vitamin ve mineral gibi değerlerin enjekte edilmesidir.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemleri Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları vücudu bütünsel olarak ele almaktadır. Uygulanan tedaviler ile kişinin şikayetlerinin azaltılarak iyileşmesi ile yaşam kalitesinin artırılması hedeflenmektedir. Tıbbi yöntemlerde cerrahi müdahale ile tedavi edilen hastalıklar haricindeki rahatsızlıklarda uygulanmaktadır.
Uygulanan tedavide herhangi bir yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Her yaştan bireye uygulanan GETAT tedavileri kişinin yaşam biçimini değiştirerek hastalıkların tedavi edilmesini sağlamaktadır.
Geleneksel yöntem ile tedavi amaçlı uygulanan hastalıkların bazıları şu şekildedir:
- İskelet Sitemi Hastalıkları: Kas hastalıkları, yumuşak doku romatizmaları, iltihaplı eklem romatizmaları, fıtık tedavisi, dizlerde kireçlenme
- Kulak- Burun-Boğaz Hastalıkları: Ses tellerinde oluşan problemler, vertigo, sinüzit, duyu kaybı, meniere
- Ürogenital Sistem Hastalıkları: Adet döngüsünde bozukluk, rahim ve yumurtalık kisti, prostat, erken menopoz, idrar yolu enfeksiyonları ve kısırlık
- Metabolizma Sorunları: Bağışıklığın düşük olması, genel yorgunluk hali, obezite ve zayıflık
- Solunum Yolları Hastalıkları: Saman nezlesi, kronikleşen sinüzit ve bronşit, astım
- Cilt Hastalıkları: Sedef, egzamam, akne ve sivilce oluşumu, roza, ürtiker
- Sindirim Sistemi Hastalıkları: Reflü, gastrit, midede ülser, onikiparmak bağırsağında ülser, ishal, kabızlık, basur (hemoroit), karaciğer rahatsızlıkları
- Göz Hastalıkları: Sarı nokra, damar tıkanıklığı, glokom, şekere bağlı retinopati
- Çocuk Hastalıkları: DEHB (dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu), otizm, iştah eksikliği
- Ruhsal Hastalıklar: Depresyon, uyku düzeninde bozukluk, migren, baş ağrıları, huzursuz bacak sendromu, panik atak, anksiyete bozukluğu
- Kalp Hastalıkları: Ritim bozuklukları, hipertansiyon, varis, dolaşım bozuklukları
Ayrıca kanser hastalarının tedavisinde destek olması için uygulanmaktadır